diumenge, 11 de desembre del 2011

Maximilien de Robespierre - Paula Urrios 4tA

Maximilien-François-Marie-Isidore de Robespierre va néixer dia 6 de maig de 1758 i va morir dia 28 de juliol de 1794. Ell va ser un polític francès durant la revolució, que tingué un paper destacat en els primers anys de la República.
De família noble, va estudiar a l'institut Louis-le-Grand de París i esdevingué advocat; fou influït en la seva joventut pels enciclopedistes i perRousseau. Durant la Revolució simbolitzà les tendències democràtiques però també del Terror. Els seus seguidors l'anomenaven l'Incorruptible,el consideraven un dictador sanguinari.
El dia 8 de termidor de l'any II (26 de juliol de 1794), Robespierre va pronunciar un discurs de dues hores a la Convenció en el qual, a més de defensar-se d'acusacions de tirania i dictadura, va avisar que s'estava produint una conspiració contra la República, en la qual hi estarien implicats membres de la Convenció, dels quals, malgrat que se li va demanar, no en donà pas els noms. Aquells diputats que es donaren per aludits provaren d'evitar que el discurs s'imprimís, i va iniciar-se un agre debat fins que Bertrand Berèreput va obligar a acabar-lo. Després, al vespre, Robespierre va pronunciar aquest mateix discurs al club dels jacobins on fou molt ben rebut.
Dos dies després, varen morir tots executats a la guillotina.
Robespierre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada