dijous, 15 de març del 2012

MAHATMA GANDHI


Va néixer el 2 d'Octubre de 1869 en Porbandar, Índia. El seu veritable nom va ser Mohandas Karamchand Gandhi encara que els seus afins ho van cridar Mahatma.
Als 13 anys, es va casar amb Kasturba, una nena de la seva mateixa edat, en un casament arreglat entre ambdues famílies. Els Gandhi van tenir quatre fills.
Gandhi va estudiar lleis a Londres i va tornar a l'Índia en 1891 per exercir la seva professió. En 1893 va acceptar un contracte d'un any per treballar com a advocat a Sud-àfrica. En aquesta època, Sud-àfrica estava controlat pels britànics. Quan va intentar reclamar els seus drets com a ciutadà anglès va ser atropellat, i aviat va veure que tots els indis sofrien idèntic tractament.
Gandhi es va quedar a Sud-àfrica lluitant durant 21 anys pels drets del poble indi. Va desenvolupar un mètode d'acció social directa basat en els principis del coratge, la no-violència i la veritat anomenat Satyagraha. Creia que la manera en què la gent es comporta val més que el que aconsegueixen. Satyagraha promovia la no-violència i la desobediència civil com els mètodes més apropiats per aconseguir objectius polítics i socials.
En 1915 va retornar a l'Índia. En 15 anys es va convertir en el líder del moviment nacionalista indi i va dirigir la campanya per la independència índia de Gran Bretanya. Gandhi va ser arrestat moltes vegades pels britànics, tant a Sud-àfrica i com a Índia. Creia que era honorable anar a la presó per una causa justa. En conjunt va passar set anys a la presó a causa de les seves activitats polítiques. Més d'una vegada Gandhi va recórrer al dejuni per impressionar a la gent sobre la necessitat de ser no-violent
L'Índia va aconseguir la independència en 1947, i es va dividir en dues: Índia i Pakistan, després de la qual cosa van començar els enfrontaments entre hindús i musulmans.
Gandhi va somiar i va lluitar per un país en unitat, on els hindús i els musulmans poguessin viure en pau. El 13 de Gener de 1948, als 78 anys, va començar un dejuni amb el propòsit de detenir el vessament de sang. Després de 5 dies, els líders d'ambdues faccions es van comprometre a detenir la lluita i el Mahatma va abandonar el dejuni. Dotze dies més tard va ser assassinat per un fanàtic hindú que s'oposava al seu programa de tolerància cap a tots els credos i religions
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada