dijous, 31 de maig del 2012

Cánovas del Castillo // Paula Urrios 4tA

Antonio Cánovas del Castillo va néixer a Màlaga el 8 de febrer de 1828 i va morir a Guipúscoa el 8 d'agost de 1897. Fou un polític i historiadorespanyol. Va ser President del Govern espanyol els anys (1874-1875), (1875-1879), (1879-1881), (1884-1885), (1890-1892) i (1895-1897) i la seva actuació, sovint fonamentada sobre la repressió, va ser bastant polèmica.


La seva vida política
Va fer els seus primers passos en política de la mà de Leopoldo O'Donnell. Fou l'artífex de la Revolució del 54 proclamada amb el "Manifest de Manzanares", escrit pel mateix Cánovas.
Membre de la Unión Liberal, va ser ministre de Governació el 1864 i d'Ultramar el 1865 durant el regnat d'Isabel II, abans de proclamar-se la Primera República Espanyola.
Cànovas és autor de la Constitució de 1876 i va assumir funcions de cap de l'Estat durant la regència de Maria Cristina d'Habsburg-Lorena.                
Antonio Cánovas del Castillo.
Vida literaria
Al mateix temps que exercia la seva activitat política, Cánovas demostrà que era una persona lletraferida. Les seves obres sobre la història espanyola li feu guanyar una fama considerable, sobretot la seva Història de la Decadència d'Espanya que consta de 18 volums. 

La mort de Cànovas
 El 1897, fou mort a trets per l'anarquista italià Michele Angiolillo, al balneari de Santa Àgueda, a Mondragó, com a revenja pels afusellaments d'alguns dels condemnats al consell de guerra del procés de Montjuïc per l'Atemptat anarquista del carrer dels Canvis Nous. No visqué prou temps per a presenciar la pèrdua de les darreres colònies d'Espanya després de la Guerra hispano-estatunidenca. El seu mausoleu es troba al Panteó dels Homes Il·lustres a Madrid i fou escultat per l'escultor català Agustí Querol.
Mausoleu de Cánovas a Madrid.


dilluns, 28 de maig del 2012

Marina Diéguez Sagreras 4tA


EL CACIQUISME                  Marina Diéguez 4tA

El terme caciquisme procedeix de la paraula cacic, nom atorgat als caps de les tribus ameríndies de les illes del Carib i Amèrica. Per tant, el cacic és aquell que té influència sobre la seva comunitat.

Es defineix com, una forma distorsionada de govern local en què el líder polític, anomenat cacic, té el control sobre els ciutadans que conformen aquesta societat.
A Espanya també va ser habitual el caciquisme durant els anys de la Restauració Borbònica (finals del segle XIX i començaments del XX). Aquest entramat de relacions socials entre el líder i el poble es va donar fonamentalment en el camp espanyol, on el vot era comercialitzat habitualment, donant lloc al sistema caciquil. Aquí el cacic era un home econòmicament poderós i influent que s'encarregava de dirigir el vot en base als seus interessos. Aquest sistema va ser obertament criticat per intel · lectuals de l'època, plenament conscients del que succeïa.